Procesautomatisering

 

Bod Service in Techniek heeft uitgebreide kennis en ervaring met het automatiseren en optimaliseren van productieprocessen en machines.

Meer dan 20 jaar ervaring op proces– en besturingsgebied en het geven van opleidingen hierover zorgen voor een gedegen basis. De belangrijkste servicegebieden hierin:

 

PLC’s

Visualisering (HMI)

Netwerken & decentrale periferie

Loggen en visualiseren van procesgegevens

Als ‘Certified Siemens Programmer’ is Bod Service in Techniek een prima keuze als u op zoek bent naar effectieve besturingsoplossingen of een tijdelijke ondersteuning van uw automatiseringsafdeling of technische dienst.

 

Ervarings- en kennisgebieden:

 

PLC’s

 

Bod Service in Techniek beschikt over uitgebreide kennis van de hardware– en softwareopbouw van de ‘oude’ S5 PLC generatie (100U, 95U, 115U, 150 K, 150S, 135U en 155U) tot en met de nieuwe generatie S7 PLC’s (300 en 400 serie).

De PLC’s van de S5 generatie verdwijnen geleidelijk en hun plaats wordt ingenomen door S7 PLC’s.

S5 componenten worden schaars en daarmee duur. Hierdoor nemen uw exploitatiekosten toe en ook ontstaan er risico’s voor de continuïteit van uw productieproces. Mogelijk is de tijd aangebroken uw huidige PLC’s te vervangen.

Jarenlange ervaring met het opzetten en aanpassen van digitale besturing, softwarematige regelkringen, aansturing en uitlezing van decentrale periferie via profibus of via conventionele analoge in– en uitgangen, uitgebreide datahandling, RFID systemen, bussystemen, HMI, enz. zorgen ervoor dat wij u optimaal kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe besturingssystemen, het omzetten van S5 naar S7 besturingen maar ook bij aanpassingen van u huidige besturing.

 

Applicatiekennis:

S5 PLC’s >> STEP5, communicatiepakketten Sinec NCM voor CP1430, CP5430 en CP5431.  

S7 PLC’s >> Simatic Manager, CFC, SCL, PDM
 

 

Visualisering (HMI)

 

Ook op het gebied van visualisering is uitgebreide ervaring aanwezig. Naast een degelijke besturingsopbouw is een bedieningsvriendelijke opzet voor de visualisatie en bediening van uw proces of machine van groot belang.

Hierbij wordt goed geluisterd naar de wensen van de gebruiker, zij moeten er immers mee uit de voeten kunnen.

Een goede grafische weergave van uw proces helpt om snel inzicht te krijgen in de actuele processituatie zodat er adequaat kan worden gereageerd op afwijkingen. Hiernaast ziet een deel van een processcherm ontworpen door Bod Service in Techniek.

Ook kunnen regelkringen en procesgegevens uit uw proces grafisch worden weergegeven om te kijken hoe deze zich binnen een bepaalde tijd gedragen en of deze nog in het gewenste bereik liggen.

Om de storingstijden van uw installatie of machine te minimaliseren kunnen ook uitgebreide storingsmeldingen in het visualisatiesysteem worden aangebracht.

Er is ruime kennis en ervaring aanwezig voor het koppelen van oude en nieuwe generatie Siemens panelen zowel met S5 als S7 PLC’s.

 

Applicatiekennis:

Protool & WinCC flexible

 

Netwerken & decentrale periferie

 

Er wordt steeds meer intelligentie in randapparatuur ondergebracht die tegenwoordig meestal via netwerken aan de PLC worden gekoppeld. Bod Service in Techniek heeft ruime ervaring met:

Profibus DP en Profinet netwerken en componenten (S5/S7):

 

RFID systemen. Decentrale I/O, ventieleilanden, frequentieregelaars, encoders, vochtmeetapparatuur, weegapparatuur, siwarex, communicatie tussen S5 en S7 PLC’s  enz.

 

Profibus PA netwerken en procescomponenten

Temperatuursensoren, drukopnemers, verschildrukopnemers, flowopnemers, massadoorstromingsopnemers, klepstandstellers, enz.

 

MPI & Ethernet netwerken

Communicatienetwerken tussen S7 PLC’s of bovenliggende SCADA systemen.

 

Applicatiekennis:

Com profibus (S5)

Siwarex

PDM software,

DriveMonitor, Pro-drive, Starter

 

Loggen en visualiseren procesgegevens

 

Alle beschikbare meetwaarden in een S5 of S7 besturing kunnen met behulp van een softwaretool real-time worden gelogd en grafisch weergegeven. Hierdoor is het mogelijk om allerlei procesgegevens in een grafiek of overzicht weer te geven.
Na het configureren van de gewenste meetgegevens kan dit systeem worden ingezet voor proces optimalisatie maar ook voor uitgebreide storingsanalyses.

Voor het inlezen van de relevante data wordt gebruik gemaakt van de programmeerpoort van de CPU en de ingelezen data wordt op de harddisk van de gekoppelde PC opgeslagen. Analyses kunnen ‘live’ worden uitgevoerd maar ook achteraf.

Ook voor incidenteel optredende storingen is dit een handig hulpmiddel.

Tevens is dit een perfect systeem om uw procesvariabelen en procesverloop vast te leggen voor toekomstig referentie.

 

Daarnaast is het ook mogelijk om signalen te loggen die niet via de PLC lopen. Hiervoor kan een hardwarelogger of schrijver worden ingezet.

 

Applicatiekennis:

ServiceLab

Easyview

 

 

Tot slot

 

Naast het schrijven van besturingssoftware en het leveren van ondersteuning voor procesautomatisering en optimalisering kan Bod Service in Techniek ook het schrijven van handleidingen en het trainen van uw operators en technici verzorgen.